2022. már 02.

Makettezéshez útravaló - makett festékek

írta: daneeer
Makettezéshez útravaló - makett festékek

Alapvetően két részre oszthatóak a festékek, amit makettezés során használhatunk:

  1. Enamel vagy szintetikus,
  2. Acril vagy vízbázisú

Festékek, keverési arányok

Itthon azt gondolom, elterjedtebbek még az oldószer alapú festékek. Ezek egyaránt jók szórópisztolyba (airbrush) és ecsetes felhasználáshoz. Én személy szerint az oldószer alapú festékek inkább ecsetes használatra jók.
A Gunze Mr.Color termékcsaládja nagyon gyorsan szárad, ezért ecsethez nem használható, és inkább pisztollyal dolgozik.

Ha gyártók szempontjából nézzük: A Revell, Humbrol, Testors (Model Master), Gunze termékei a legelterjedtebbek. Én rendszerint Revell festékeket vásárolok. Ezen gyártók termékei bátran ajánlhatóak. Nagyon fontos dolog az festékek hígítása, mert a festékeket mindig hígítani kell!

Egy jó tanács: A festékünket a saját tárolódobozában soha ne hígítsuk.

Ha szórópisztolyban szeretnénk használni, könnyedén beszerezhetünk hozzá üvegedényeket, abban próbáljuk ki a festék képlékenységét. Nekem ilyenem nincs, a pisztoly tartályában szoktam higítani.

20211030_010721.jpg

Amennyiben ecsettel szeretnénk a festéket felhordani a makettre, valamilyen lapos edénybe, tálkára cseppentsünk néhány cseppet és azt lehetőleg SAJÁT hígítójával hígítsuk.

Itt felmerülhető kérdés:

milyen arányban keverjük?

Mivel én első sorban ecsettel festek, ezért ezzel kapcsolatba vannak főleg tapasztalataim. Nos erre nincs szentírás, ecsetelésnél általában az 1:1, 1:1,5 aránnyal elég szép felületeket lehet elérni. Ha ettől hígabbat keverünk, a festék megfolyik folyton, ha sűrűbbet, „csíkos” marad a felületünk. Fontos tudni, hogy mindig a festendő felülettől függ az arány. Ha csak mondjuk a festéket „megfolyatni” akarjuk (például harckocsi panelvonalaiba) előfordulhat akár az 1:7-1:8 hígítási arány is.

20211114_201807.jpg

A festéket ne 1 rétegben akarjuk felhordani. Ugyan úgy mint a makett összeállítása. Nem érdemes vele kapkodni. Az alapozót és a szín festékeket is több rétegbe vigyük fel egyenletesen a felületünkre, majd várjuk ki a teljes száradási időt. Mert a túl hamar felvitt következő réteg festék feloldja a még meg nem száradt festékünket.

A megszáradt festékeket feloldani igen macerás feladat. Saját oldószere nem oldja, a komolyabb oldószerek, - például az etil-acetát - pedig oldja magát a makettet is.

Acril, vizbázisú festékek

Szóval beszéljünk kicsit az akril, más néven vízbázisú festékekről. Lényegében majdnem ugyanazokat lehet elmondani róluk, mint az oldószeres verziókról. Talán a festékszóró pisztolyokhoz ezek jobban ajánlhatók. Bár bevallom eddig csak alapozókat használtam a pisztolyban, amik vízbázisú festékek voltak.

Száradási idejük rövidebb, hígításuk vízzel történik. Elvileg alkohollal is lehetséges, és én ki is próbáltam, de inkább nem ajánlom, csomós lesz a festék.

Mindenképp azt javaslom, maradjunk a víznél. Viszont a festéket itt alkohollal szépen lehet lemosni. egy fontos előny. Gyártók itt is vannak szép számmal: Gunze, Tamiya, Revell, Humbrol, Testors és a többi…
A festési felület szempontjából a festékek lehetnek matt, selyemfényű, illetve fényes hatásúak. Néhány gyártó készít áttetsző festékeket is. Én is belefutottam egy ilyenbe, nem is értettem :)

Metál festékek

Van még egy típusú festék, amik a polírozható metál festékek csoportja nevet kapta. A Gunze ebből a szempontból is kitűnő választás lehet. Első sorban olyan helyeken kell alkalmaznunk őket, ahol az eredeti festék megkopott. (például harckocsi belépő él, harckocsi lánctalp, munkahengerek, külső kopások stb…

Antikoló festékek

A festékekhez sorolhatjuk még az ún. antikoló, vagy felületi hatásokat utánzó porokat is. Itt is kiemelnék két gyártót; Az egyik a Gunze, a másik pedig a Humbrol.

img_8625-aw.jpg

A porok többféle színekben kaphatóak, így lehet velük elérni a leg különbözőbb hatásokat. Egymással keverni is lehet őket, így lehet elérni a realisztikus kosz, korom, por, sár, rozsda stb. .hatásokat. A porok felhasználásának csakis a képzeletünk szabhat határt. 

1/72 méretben készült diorámák

1/35 méretben készült diorámák

További útravalók a makettezéshez

Kellékek

Ragasztás

Csatlakozz!

Instagram - heti 2 új kép a munkáimról
www.instagram.com/diorama_makett/

Youtube - havi 1-2 videó
www.youtube.com/channel/hobby_makett

Szólj hozzá

makett festék makett építés makettezéshez útravaló makett kezdőknek makett festés