2023. sze 22.

Makettek építési folyamata 8 lépésben

írta: daneeer
Makettek építési folyamata 8 lépésben

Ebben az összefoglalóban bemutatom egy lehetséges útmutatót, amely segít megérteni a makettezés folyamatát. Fontos megjegyezni, hogy a sorrend változhat a modell típusától függően, például repülőgép, harci jármű vagy autó esetén.

20220105_001605.jpg

Az ilyen cikkel segíteni szeretnék azoknak, akik a makettezés világába lépnek, és szeretnék megszerezni az alapvető ismereteket, anélkül hogy összezavarnánk őket vagy felesleges információkat adnánk.

A makettezés folyamata általában több lépésből áll, és ezek a lépések segítenek a modell összeállításában és kidolgozásában.

Az alábbiakban általános lépések találhatók a makettezés során:

 1. Előkészítés

Válassz ki egy makettet és szerezd be a szükséges eszközöket és anyagokat, például ragasztót, vágót, reszelőt, festékeket, ecseteket stb. (Igyekszem ezt később részletezni, hiszen makett függő, hogy éppen mire lesz szükségünk.)

1152378687_zvezda-mil-mi-26-makett-1-72-7270z.jpg

Ellenőrizd le az alkatrészeket, győződj meg arról, hogy minden darab a csomagban van, és nincsenek-e sérülések vagy hiányosságok.

2. Alkatrészek leválasztása

Az alkatrészeket, elemeket óvatosan válaszd le az öntőkeretről (sprue) vagy más tartóról. Használj vágót vagy ollót, és ügyelj arra, hogy ne sértsd meg az alkatrészeket.

plastic-model-f18.jpg

Amennyiben az összerakási útmutató tartalmaz alkatrész térképet, ajánlott ellenőrizni, hogy minden keret rendelkezésre áll-e, és minden alkatrész a megfelelő helyen található-e, amint azt a rajzok mutatják.

Ha az útmutató nem tartalmaz ilyen térképet, akkor egy kissé hosszabb eljárás szükséges, ahol az összeállítási rajzok alapján kell megtalálni az alkatrészeket a kereteken.

A keretek általában valamilyen rendszerben vannak azonosítva, gyakran betűkkel. Tehát például lehetnek A, B, C stb. jelölésű keretek.

6-22.jpg

Az alkatrészeket a kereteken számokkal azonosítják. Ezért az összerakási útmutatóban mindig egy betű és egy szám együttesen jelöli az alkatrészt.

 3. Csiszolás és szárazpróba

A levágott alkatrészeket finomítsd és simítsd le csiszolópapírral vagy reszelővel, hogy eltüntesd az esetleges éles éleket vagy maradványokat.

Az útmutató segít abban, hogy megértsd, hogyan kell az egyes rész-egységeket összeszerelni, és hogy miként illeszkednek egymáshoz. Ebben az összefüggésben ajánlott végrehajtani egy szárazpróbát. Ez azt jelenti, hogy az alkatrészeket és rész-egységeket összeillesztés előtt próbáld össze, és csak akkor ragaszd őket össze, amikor tökéletesen illeszkednek egymáshoz.

 4. Alkatrészek ragasztása

Ragaszd össze az alkatrészeket a megfelelő ragasztóval. Én pl.: Revell Contacta Professional tűs ragasztót használok mióta az eszemet tudom. De vannak, akik az ecsetelésre esküsznek. De, ami minden a két esetben igaz, hogy ügyelj a pontosságra és a tiszta munkára.

20150215_205941.jpg

 5. Részegységek szárazpróbája és összeragasztása

Az összeállított alkatrészekből hozz létre részegységeket, például repülőgép szárnyakat, kasztnit vagy lánctalpak stb. Ismételten végezz szárazpróbát, hogy ellenőrizd az illeszkedést, majd ragaszd össze az alkatrészeket.

6. Festés

A makettek összeállítását az összeszerelési útmutató mentén végezzük, ami - általában - tartalmaz egy alkatrész térképet, egy festési útmutatót és a szükséges festékek listáját. A festék ajánlások általában a makettgyártók együttműködő festékgyártó cégek által ajánlott termékekre vonatkoznak, vagy a gyártó saját márkás festékeit említi meg.

img-2f5fb96ef5ba976e07eef5f1e9afb7d5-v.jpg

Alapozd le a makettet, majd fesd be a tervezett színekkel. Használj ecsetet vagy airbrush-t a festéshez. Türelemre és pontosságra itt is nagy szükség van, hogy a festés szép és egyenletes legyen. Ajánlott azért a az inkább higított és több réteg felhordása.

7. Matricázás

A hab a tortán a matricák felhelyezése a makettra. Ezek lehetnek az adott jármű vagy gép jelzései, sorszámai stb. Vigyázz, hogy a matricák simán és egyenletesen tapadjanak.

Ezek jellemzően vízben áztatást követően kerülhetnek fel a makettekre. Célszerű megnézni a gyártó ajánlásait, de szabad a fantáziára is bízni a dolgot.

Nekem a legújabb felfedezésem, hogy vannak a1:35-ös méretben figurákra helyezhető matricák. Válljelzések, rangjelzések, kitüntetések, sapka díszek.

8. Koszolások elkészítése

Erről nagyon sokat lehetne írni, de most csak érintem. A koszolásokkal adja meg a makettezés igazi kihívását. Én ezt szeretem a legjobban, ezzel lesz a makett is egyedi, olyan, amit elképzelsz. Használhatsz száraz vagy nedves technikákat, például szárazszálas ecsetet vagy festékfoltokat. A lehetőségek száma határtalan.

20201228_181143.jpg

20220712_225235.jpg

 

Ezen kívül vannak specifikus lépések is attól függően, hogy milyen típusú makettet építesz, például repülőgép, hajó, jármű vagy egyéb modellt. Fontos a türelem és a gyakorlás, mivel a makettezés művészet és készség is egyben.

+1 Méretarányok

  • 1:6 – figurák, távirányítós autók
  • 1:12 - főleg akciófigurák
  • 1:18 - főleg autómodellek
  • 1:24 - főleg autómodellek
  • 1:25 - főleg autó- és harckocsimodellek
  • 1:32 - főleg katonai figurák
  • 1:35 - katonai figurák és harckocsik leggyakrabban használt méretaránya
  • 1:43 - játékautók leggyakrabban használt méretaránya
  • 1:48 - főleg repülők, de mostanában egyre divatosabbak a harcjárművek, figurák is
  • 1:64 - kis fém játékautók
  • 1:72 - leginkább második világháborús figurák, harcjárművek de sok repülő is
  • 1:76 - harcjármű
  • 1:87 - a modellvasutak legismertebb, H0-s méretaránya
  • 1:144 - repülőgépmodellek népszerű aránya
  • 1:720 - hadihajó modellek népszerű aránya
Szólj hozzá

makett makett építés makett 1:35 makett 1:72 makettezéshez útravaló