2023. dec 19.

Hogyan messük a maketteket? 1. rész

írta: daneeer
Hogyan messük a maketteket? 1. rész

Makettek olajos weathering technikával - Festési lépések sorrendje

Kicsit szárat, de nagyon hasznos témával érkeztem. Ahol tudtam, oda tettem videókat, amit jól bemutatják az adott technikát.

Fontos megjegyezni, hogy van különbség, hogy olajfestéket vagy akrilfestéket használsz, sőt, akár kevered is őket. Az olajos technika rendkívül elterjedt a makettezők között, mivel az olajos anyagokkal hosszabb ideig lehet dolgozni, mint az akrilfestékekkel.

FONTOS! Bármilyen technikát látsz a videókon, a legtöbb megvalósítható bármelyik festékkel! Legyen az Vallejo, Tamiya, MIG, stb...

Az alábbiakban makettezők állítottak fel egy sorrendiséget, akik értenek is hozzá. Ez azt jelenti, hogy milyen sorrendben érdemes a dolgokat elvégezni a maketten. Persze ez nem szentírás, de remek támpont lehet. Ezek a lépések jók ecsetes festéshez is, bár eredetileg airbrush rendszerhez vannak kitalálva. Később részletesen kifejtem az egyes lépéseket. És ne feledjük, mindez igazán hatásos, ha végül olajbemosókat használsz. A könnyebb megértés érdekében az angol kifejezéseket is hozzáadtam, így könnyen rákereshetsz a YouTube-on, vagy bárhol, ahol szeretnéd.

1. A makett tisztítása...

...során számos módszer alkalmazható. Az egyik lehetőség a szappanos langyos víz használata, de használható gyógyszertári alkohol, LCD képernyő tisztító vagy bármilyen más tisztítószer is, amely eltávolítja a zsíros ujjlenyomatokat és a makettra rakódott szennyeződéseket.

2. Az alapozás fázisa...

...során különféle alapozó festékeket alkalmazhatunk, bár eltérő vélemények vannak arról, hogy szükséges-e egyáltalán alapozni. Ez személyes preferencia kérdése. Személyesen én mindig alkalmazok alapozót. Ennek egyik előnye, hogy ha különböző anyagokkal dolgozol (például fémmaratás, különböző tömítők, sztirol toldások stb.), egy egységes felületet teremt a későbbi festéshez. Az alapozó festékek különlegesek, és nem helyettesíthetők más, normál festékekkel, mivel nem lehet elérni ugyanazt a hatást velük. (Primer)

3. Az előzetes árnyékolás...

...egy olyan lépés, amely az ecsetes festés során gyakran elhanyagolt, és ez nem véletlen. Azok számára, akik ecsettel festenek, mégis létezik lehetőség a moduláció elérésére, erről később lesz szó. (Pre-shading)

Ez pedig az ecsetes megdoldás:

4. Az alapszín kiválasztása.

Ennek kapcsán nem sok további magyarázat szükséges. A fenti videón jól látható. (Base Color)

5. Az alapszín kiemelése/sötétítése és/vagy utólagos árnyékolás. (Highlights, fadding, post-shading)

Ez egy izgalmas téma, ahol már szükség van egyfajta jártasságra az airbrush kezeléséhez. Az alábbi videó bemutatja a fadding és fakítás fogalmát.

6. Részletek festése

Ebben a szakaszban mindenféle kiegészítőt festünk, ami a tárgyunkon található, például harckocsikon az ásókat stb. Én személy szerint külön kezelem a kiegészítőket, így ez a lépés ekkor kimarad számomra. (Detail Painting)

7. Leverődések: Kopások, rozsda foltok, leverődések (Chipping)

8. Fényes védő lakk

Ez a lépés megelőzi a matricázást. A fényes lakk felülete simább, mint a többi, így a matrica nagyon szépen felragasztható rá. A matricázás során különböző matrica segítő anyagokat is használhatsz (Decal medium, Decal fix; Decalfix; Decal setter, Decal Softer, stb.). (Satin varnish, gloss varnish)

 Folytatás majd következik!

Szólj hozzá

makett makett építés Hobby makettezéshez útravaló makett kezdőknek makett festés hobbiötletek kreatívtevékenység hobbitevékenységek makettépítés