2013. dec 29.

Tutorial 5 - Makettek koptatása

írta: daneeer
Tutorial 5 - Makettek koptatása

Makettek koptatása

A, Felületi kopás...

...mely a festékréteg karcolását jelenti. Ezt mindig az alapozó színnel, tehát ebben az esetben sárgával (Gunze/H 403) végzem. Itt hívnám fel a figyelmet a karcolás vastagságára. Rengeteg olyan makettet látok, ahol ez túl vastagra sikerül és ez inkább aránytalanná teszi a makettet. Én 0/5-ös ecsetet használok, mely tökéletesen megfelel a karcolásokhoz.

images.jpg
B, Mélyebb kopások...

...melyek a teljesen lekopott felületet, vagy a festéklepattogzásokat jelenítik meg. Ezt panzergrauval készítettem. Ez a folyamat tart nálam a legtovább, kb. 1 hétig, míg elérem a kellő eredményt.


C, Kibúvónyílások...

...itt figyelhetők meg a legérdekesebb kopások, mert itt a ruhák, bakancsok fényesre koptatják a peremeket. Először világossárgával, alapszínnel dolgozom meg a felületet, majd sötétebb panzergrau színnel. A peremet a legvégén grafittal koptatom, az éle ezáltal fényessé válik.


D, Rozsdafoltok...

...megfolyások imitálása: ezt csinálhatjuk olajfestékkel, pigmenttel, vagy művészolajfestékekkel. Én személy szerint a művészolajfestéket és a pigmentet részesítem előnyben. Fontos: A németek a harcjárműveiknek gondos korróziógátló alapozást és festést adtak! Nem szabad átesni a ló túloldalára, mértékéletesen kell a rozsdával bánni. Rozsdafolt: fogok egy vékony ecsetet és rozsda színű művészolajba vagy pigmentbe mártom, majd a vízszintes felületre egy pontot teszek. Ekkor egy másik, tiszta hígítós ecsettel rányomom a pontra, így szépen szétterjed a szín, mint a valódi rozsda. Ekkor egy világosabb árnyalatú színnel a folt közepére nyomok egy apró pontot, a friss rozsda világosabb tónusát imitálva ezzel. 
Megfolyások: a karcolásoknál figyelhető meg függőleges felületen, ha egy ág nekivágódik a felületnek, akkor a becsapódási pontban méri a legnagyobb erőt, itt a legvalószínűbb, hogy teljes mértékében lejön a festékréteg és elkezd rozsdásodni. Itt is a pontba rakok az ecsettel festéket, majd a folyási irányba hígítós ecsettel meghúzom a festéket és elérem a kellő hatást.


E, Olajfolyások...

...ezt feketével készítem, melyeket rozsdafolyásokhoz hasonlóan készítek, annyi különbséggel, hogy fényes lakkal átkenem.

Szólj hozzá