2023. máj 01.

Makett készítés: Hogyan készíts 1:35 méretben makett katonákat?

írta: daneeer
Makett készítés: Hogyan készíts 1:35 méretben makett katonákat?

Sziasztok.

Nagy rajongója vagyok a makett készítésnek, mostanában különösen az 1:35 méretarányú figuráknak. Arra gondoltam, hogy abben a cikkben megosztok veledtek a tapasztalataimat és tippeimet a makett katonák festéséről és ragasztásáról. 
Ha szeretsz kreatív tevékenységeket végezni, és érdekel a történelem, akkor a makett készítése az ideális hobbi számodra. A makett készítése izgalmas és kihívást jelent, miközben lehetőséget ad a történelem megismerésére és a különböző időszakok ábrázolására. Nálam ez a korszak a II. Világháboróban merül ki. Hajrá, kezdjük el a makettezni!

Az itt leírtak, az én tapasztalataim. Mások másképp csinálják, ezer féle módon lehet tevékenykedni. Ergo nem szentírás. Csak iránymutatás. Aki jobban tudja, majd úgy is szól.

 

1. Válassz makett készletet:

Személyes kedvenc pl.: Dragon, Hobby boss, MiniArt, Tamiya Az első lépés a megfelelő makett készlet kiválasztása. Általános érvényű, de nagyon igaz is, hogy a minőségi makett készletek tartósak és jól formázottak, amelyek megkönnyítik a festést és a ragasztást. Ne válasszunk olcsó készletet, mert csak megnehezíti az életünket.

tamiya_makettszett_u_s_army_assault_infantry_set.png

tamiya_makettszett_german_infantry_set.png

2. Tisztítsd meg a makettet:

A makett készletből való eltávolítás után meg kell tisztítani a darabokat a felesleges maradványoktól, mint például a műgyanta, a fémötvözet vagy a műanyag maradványok. Ehhez használjunk éles kést, reszelőket, szükség esetén csipeszeket. Figurák esetén azért nem túl bonyolult az összeszerelés, de az elkészülésig célszerű megtartani az útmutatókat.

revell_3326_spz_marder_1a3-4.jpg3. Ragaszd össze a darabokat:

A makett darabok ragasztása során fontos, hogy pontosan kövesd a gyártó utasításait. Több szárazpróba után bekészítettük a helyére az alaktarészt és az ecsettel óvatosan ragasztót vittünk fel a felületre. A ragasztó használatakor ügyelj arra, hogy ne használj túl sokat, és hogy a ragasztó elég időt kapjon a megszáradásra. 
20230106_204202.jpg

4. Alapozd be a makettet:

A makett alapozása fontos lépés, mivel ez segít a festéknek ragaszkodni a felülethez. Használj spray alapozót, hogy megkönnyítsd a folyamatot, és ügyelj arra, hogy a makett minden részét alaposan befedd. Én pl.: pár éve kezdtem el haszálni AirBrush-t, ami valóban megkönnyítia az alapozást, csak ajánlani tudom. 
20230106_213136.jpg

5. Festés:

A makett festése során használj minőségi festékeket, és kövesd a gyártó utasításait. Ügyelj arra, hogy a festék ne legyen túl vastag vagy túl híg, és ne felejtsd el a részletek kiemelését sem.
A kis méretarány miatt lehetetlen (és felesleges) minden részlet elkészítése; ergo: célunk az illúziókeltés. Koncentráljunk tehát az összhatásra, a látványra. Gondoljuk át, hogy pilótánk, szerelőnk a gépen belül (esetlen zárt kabinban), vagy azon kívül kap-e helyet. Egy felszállásra kész, csukott deklis gépnél például felesleges a hajózócsizma alapszínen kívüli részletezése, mert úgysem látszik belőle semmi...
20230111_233050.jpg

6. Védelem:

Végezetül védjed a makettet egy lakkal, hogy megakadályozd a festék kopását és karcosodását.
20230115_113503.jpg

20201201_141727.jpg

Ezek az alapvető lépések, amelyeket követni kell a makett katonák festése és ragasztása során. Remélem, hogy segítettem, de ha bármi kérdésed van, akkor keress bizalommal.

Üdv, Dani

Szólj hozzá

második világháború makett építés makett 1:35 Hobby makettezéshez útravaló makett kezdőknek makett festés hobbiötletek kreatívtevékenység hobbitevékenységek makettépítés